Dijsselbloem zei dat een akkoord over Griekenland belangrijk is. Wel moet hij het gevoel hebben dat er ,,een goede basis is om met Griekenland verder te gaan”. Hij legde uit dat hij duidelijke afspraken wil over wat Athene moet doen. Bovendien moet de schuldpositie van Griekenland houdbaar zijn.
Dijsselbloem sprak over twee ,,rode strepen”. Nederland is niet bereid vers geld aan de Grieken te verstrekken. Noch wil Den Haag de leningen aan Athene geheel of gedeeltelijk kwijtschelden. Hij wilde niet speculeren over andere opties. ,,Daar ga ik binnen over praten.”
Extra tijd
De eurolanden overwegen Griekenland extra tijd te geven om de begroting op orde te brengen, maar dit uitstel moet Athene zelf bekostigen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de rente op de huidige leningen te verlagen of de looptijd te verlengen.
Griekenland is in afwachting van de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun. De eurolanden willen eerst zekerheid dat Athene zich aan de voorwaarden van het programma houdt voordat ze het geld vrijgeven.
Dijsselbloem wil dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan boord blijft. Vorige week werd na afloop van overleg duidelijk dat het IMF niets ziet in het plan om Athene tot 2022 de tijd te geven de schuld terug te dringen tot 120 procent van het bruto binnenlands product. Het IMF wil vasthouden aan de deadline van 2020.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl